Welk soort overkapping in de tuin kiezen? - Noe-Mar Buitenleven
Gratis verzending   boven € 800
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Welk soort overkapping in de tuin kiezen?

Een overkapping in de tuin is een goede keuze, als je een permanente schaduwplek zoekt. Bovendien is een overkapping ideaal om tijdens de regen toch buiten te kunnen zitten. Maar als je een overkapping wilt bouwen, dan heb je keuze uit veel soorten overkappingen. Er zijn veel soorten modellen, maar je kunt ook kiezen uit verschillende soorten materialen voor een overkapping tuin. Welke overkapping tuin is het meest geschikt voor jou?

Een vrijstaande overkapping tuin of niet?

De eerste keuze die je maakt bij het plaatsen van een overkapping, is of je een vrijstaande overkapping wilt of dat je de overkapping aan de woning monteert.

Een vrijstaande overkapping tuin

Een overkapping kan vrijstaand zijn, maar dit hoeft niet. Een vrijstaande overkapping houdt in, dat de overkapping vanuit alle kant benaderbaar én open is. Een voorwaarde voor een vrijstaande overkapping tuin, is dan ook dat je veel ruimte in de tuin moet hebben. Nadelen heeft een vrijstaande overkapping ook. Doordat de overkapping aan alle kanten open is, kun je bij harde wind last krijgen van tocht en zit je minder aangenaam onder je overkapping.

Een overkapping tuin aan de woning

De tegenhanger voor een vrijstaande overkapping, is een overkapping aan een woning of een schuur. Omdat een terras vaak direct aan de achterzijde van de woning gesitueerd is, kan het logisch zijn om de overkapping aan de woning vast te maken. Dit houdt in dat minimaal één zijde van de overkapping wordt afgesloten door de gevel van de woning. Een overkapping tuin aan de woning geeft mogelijkheden om bijvoorbeeld de overkapping direct bij de woning te betrekken. Dit kan met een glazen wand. Je creëert op deze wijze een veranda of een serre.

Het materiaalgebruik bij een overkapping tuin

Welk materiaal je gebruikt voor de overkapping tuin, is erg belangrijk. Het soort materiaal geeft de uitstraling aan de overkapping en bepaalt tevens hoe lang je overkapping meegaat. Het frame met staanders en liggers is de basis van je overkapping en kan uit ander materiaal bestaan dan het dak. Doorgaans wordt er gekozen voor hout of aluminium.

Houten overkapping tuin

Het voordeel van een houten overkapping, is dat je deze relatief gemakkelijk zelf kunt bouwen. Houten balken en planken zijn simpel op maat te maken en hout hoeft ook niet duur te zijn. Dit is ook de reden dat de meest overkappingen van hout zijn. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden, dat je een houten overkapping goed moet onderhouden, om de levensduur te garanderen. Bij een houten overkapping heb je de keuze uit diverse houtsoorten.

Aluminium overkapping tuin

Steeds vaker wordt er gekozen voor een aluminium overkapping in de tuin. Aluminium is niet zo gemakkelijk te bewerken als hout, maar heeft wel andere gunstige eigenschappen. Zo is aluminium zeer sterk materiaal en bovendien erg licht in gewicht. Je kunt dus wel op maat aluminium balken aanschaffen en zelf plaatsen. Verder heeft aluminium een lange levensduur en hoef je je overkapping nooit meer te onderhouden. Je moet wel een goede kleurkeuze maken voor aluminium, want je kunt niet zoals hout, de overkapping gemakkelijk een nieuwe verflaag geven.

Terug naar overzicht