Wat is de beste verlichting voor een terrasoverkapping?
Gratis verzending   boven € 800 (zie faq)
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Wat is de beste verlichting voor een terrasoverkapping?

Nu we een terrasdak hebben geïnstalleerd, willen we er het beste van maken. Je kunt ‘s avonds op een mooie zomerdag buiten een boek lezen. Je zou ook een mooie vuurkorf kunnen hebben om je warm te houden in de schemering in de winter. Het is erg comfortabel. In deze gevallen is het nuttig om een verlichting onder de overkapping te hebben.

Wat voor soort verlichting is het beste onder een terrasoverkapping?

Bedenk eerst of u verlichting wilt installeren puur voor de sfeer of dat u ook functionele verlichting wilt. Dat alleen al zal u helpen te bepalen welk type u nodig hebt. Natuurlijk kunnen sfeer en functionaliteit hand in hand gaan met een verlichte terrasoverkapping, maar het is handig als u van tevoren een idee heeft.

De meest voorkomende soorten verlichting zijn halogeen- en LED-verlichting. Over deze twee soorten verlichting kunt u hieronder meer lezen.

Terrasoverkappingen met halogeenverlichting

Bij de installatie van verlichting op terrasoverkappingen is halogeen een van de voordeligste opties. Daarom wordt er vaak voor gekozen. Het prijsverschil met andere armaturen is echter niet zo groot.

Een ander nadeel is dat halogenen niet erg lang meegaan in vergelijking met andere soorten verlichting. Er zijn echter energiebesparende halogeenlampen op de markt, waarmee tot 30% kan worden bespaard.

Halogeenlampen hebben ook een minder warme en sfeervolle kleur dan LED lampen.

Terrasoverkapping met LED verlichting

Terrasoverkappingen met LED-verlichting zijn zeer populair vanwege de vele voordelen. Dit type verlichting heeft een lange levensduur en een laag energieverbruik. LED-verlichting voor terrasoverkappingen kan tot 20 000 uur meegaan. Het is dus een goede investering voor uw portemonnee en het milieu.

Een ander voordeel van LED-lampen is dat ze in ontelbare variaties te koop zijn. Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit de doe-het-zelfmarkt, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende lichtsterktes. LED-lampen zijn soms ook verkrijgbaar met een dimmer. U kunt de juiste hoeveelheid licht kiezen, afhankelijk van de activiteit of het feest.

LED’s zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. U kunt kiezen voor LED-spots, maar als u het licht gelijkmatig wilt verdelen, kunt u bijvoorbeeld een LED-strip aan het plafond installeren. Dit verdeelt het licht over de gehele lengte van de luifel en voorkomt het boren van meerdere gaten.

Maar luifel LED strips kunnen snel warm worden, dus zorg ervoor dat u luifel LED strip profielen koopt om ze af te koelen. Dit kan de installatie van de LED-strip in de overkapping iets duurder maken.

Vanwege de vele voordelen van LED’s zullen wij in het vervolg van dit artikel dit type verlichting gebruiken.

Welke heb je liever? Geeft u de voorkeur aan inbouw- of opbouwspots?
Er zijn twee soorten spotinstallatie: inbouw en opbouw.

Deze termen zeggen alles. De inbouwspot is netjes weggewerkt in de kap. Daardoor vallen ze minder op. Maar misschien wil je de aandacht vestigen op de lichten. In dat geval zijn opbouwspots een goede keuze. Opbouwspots zijn ook gemakkelijker te installeren, omdat er geen grote gaten voor nodig zijn.

Beide soorten spots kunnen nog handiger worden gemaakt door verlichting toe te voegen die op afstand kan worden bediend. Een afstandsbediening kan worden gebruikt om het licht aan en uit te doen en de lichtintensiteit te regelen.

Hoeveel spots heb ik nodig voor mijn luifel?

Het voordeel van een spot is dat hij veel licht op de vloer geeft en relatief weinig licht verspreidt, zoals bijvoorbeeld een hanglamp. Dit betekent dat u altijd kunt zien waar u loopt. Aangezien spots echter een relatief klein gebied verlichten, zult u er altijd een paar nodig hebben om voldoende licht te krijgen.

Als er te weinig spots zijn, zullen ze hun doel niet bereiken en kan het dak donker worden. Te veel spots kan een slechte sfeer scheppen: …… Daarom is het belangrijk om het juiste aantal spots te kiezen.

Elke vierkante meter vergt ongeveer één watt stroom. Zo kunt u gemakkelijk het aantal spots berekenen dat u in uw overkapping nodig hebt. Hier gaan we uit van een lux-waarde van ongeveer 200 en installeren we LED-verlichting op het terrasdak voor pure ambiance.

Merk op dat hoe hoger het plafond is, hoe lager de lux-waarde zal zijn. Hoe hoger het plafond, hoe lager de lux-waarde, in welk geval u het aantal lampen zult moeten verhogen.

Kan ik de terrasverlichting zelf installeren?

Als u een ervaren installateur bent, kunt u de spots zelf op de luifel installeren met behulp van een kant-en-klaar installatiepakket. Gewoonlijk wordt in de verpakking een gebruiksaanwijzing meegeleverd. Aanvullende instructies zijn te vinden op diverse websites, hetzij door de instructies te volgen, hetzij door op het internet te zoeken.

Tegen een kleine meerprijs kan een vakman in de buurt worden ingehuurd om gemakkelijk een overkapping met spots te plaatsen. Het voordeel is dat u altijd kunt rekenen op professionals om u te helpen met eventuele onvoorziene problemen.

Terug naar overzicht