Inspirerende tuin ideeën voor het voorjaar
De tuin heeft de hele winter geslapen. In deze tijd van het jaar krijgen balkons, terrassen en tuinen niet veel aandacht. Maar in maart, als het af en toe mooi weer is, beginnen ze te jeuken. De tijd om de tuin te onderhouden voor het lente- en zomerseizoen komt stilaan dichterbij.
Opruimen en opknappen
Het weer is flexibel. Er kan zich groene aanslag vormen op tegels en hekken. Gevallen bladeren en puin vliegen alle kanten op. Tuinmeubelen zijn vuil geworden. Kortom, het is bezem door. Vegen en opruimen. Gooi alles weg wat kapot is. Controleer ook de houten delen van uw tuinhuisje en schutting om te zien of ze aan een opknapbeurt toe zijn. Als u veel tuiniert, raden wij u aan een vuilnisbak te gebruiken.
Reiniging
Met een hogedrukreiniger kunt u ook de tegels gemakkelijk reinigen. Voor groene aanslag op schuttingen en houten tuinmeubelen kunt u gewoon azijn gebruiken. Breng een ruime hoeveelheid aan, laat het intrekken en laat het dan drogen. Na een paar dagen zult u zien dat de groene aanslag vanzelf verdwijnt.
Snoeien en wieden
Hoewel het niet raadzaam is om te vroeg te beginnen met snoeien, is het een goed idee om vanaf maart te beginnen. Dit zal helpen om nieuwe en weelderige groei te bevorderen. Bijvoorbeeld lavendel, hortensia’s, clematis, vlinders en rozenstruiken. Zorg ervoor dat u geen oude takken afknipt tot op de bodem van de hortensia. Als je dat niet doet, zullen ze dit jaar niet bloeien. Begin ruim op tijd met wieden, voordat de voorjaarszon ongewenste groei veroorzaakt.
Het gazon
Zodra de temperatuur stijgt en de zon schijnt, begint het gras te groeien. Het is dan een goed idee om te beginnen met maaien en, in sommige gevallen, verticuteren. Het gazon heeft ook extra voeding nodig. Het is een goed idee om uw gazon drie keer te bemesten gedurende de hele lente en zomer. Indien mogelijk, moet dit gebeuren net voor de regens. Indien nodig kan kalk worden gebruikt om de zuurtegraad en de structuur van de grond te verbeteren.
Ruim uw tuingereedschap op
Het is goed om het juiste gereedschap voor de klus te hebben. Op die manier kun je genieten van het tuinieren. Soms moet gereedschap worden vervangen. Denk aan basisgereedschap zoals snoeischaren, graafmachines, harken, schoppen, tuinslangen, enz.
Nieuwe aanplant
Kijk hoe uw moestuin en moestuinen eruit zien. Wat werkte wel en wat werkte niet? Wacht tot na IJsheiligen in mei met het maken van nieuwe aanplant (vooral eenjarigen). Tegen die tijd is er geen nachtvorst meer en is het veilig genoeg. Als u in het vroege voorjaar zaden wilt planten, doe dat dan binnenshuis.
Lentebloemen en sfeermakerij
Een paar fleurige voorjaarsbloemen in mooie potten kunnen een tuin al opfleuren. Bijvoorbeeld viooltjes, narcissen, primula’s, krokussen, hyacinten, tulpen en blauwe druifjes. Het zal uw tuin onmiddellijk een heel nieuw uitzicht geven. Tuinmeubelen schoonmaken, kussens terugleggen. Overal opgeruimd. Als alles in orde is, bent u klaar om volop van het nieuwe seizoen te genieten.
Trends in zonwering en terrasoverkappingen
Aluminium terrasoverkappingen zijn gemaakt van sterk maar relatief licht aluminium. Houten terrasoverkappingen zijn ook verkrijgbaar, maar zijn meestal onderhoudsintensiever en minder duurzaam.
Aluminium terrasoverkappingen zijn daarentegen zeer weerbestendig en zijn bestand tegen regen, zon, wind, sneeuw en hagel. Er zijn nog andere voordelen aan het gebruik van aluminium. Omdat het sterk, stabiel, onderhoudsvrij en kleurvast is, zal uw terrasoverkapping tientallen jaren meegaan. Aluminium is ook inbraakwerend en geluiddempend.
De voordelen van aluminium
Aluminium terrasoverkappingen hebben vele voordelen. Laat ons ze voor u samenvatten:
- Verkleurt niet bij blootstelling aan UV-stralen.
- Bestand tegen weersinvloeden (sneeuw, hagel, wind, regen…).
- Lange levensduur
- Dampdicht (in tegenstelling tot houten terrasoverkappingen, die gaan rotten of schimmelen).
- Zeer sterk en stabiel
- Weinig onderhoud nodig
- Uitbreidbaarheid (verlichting, verwarming, zonwering…)
- Dak van gelaagd veiligheidsglas of polycarbonaat = optimale lichtdoorlatendheid.