Hoe en hoe vaak je terrasoverkapping schoonmaken
Gratis verzending   boven € 800 (zie faq)
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Hoe en hoe vaak je terrasoverkapping schoonmaken

Als u een terrasoverkapping koopt, is het handig om te weten hoeveel (of weinig) onderhoud u moet doen. Sommige terrasoverkappingen vereisen intensief onderhoud, terwijl andere weinig onderhoud vergen. In dit artikel vindt u informatie over het reinigen en onderhouden van uw terrasoverkapping. Wij geven nuttige tips en advies.

Hoe overkapping schoonmaken?

Terrasreiniging kan worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën:

  • Goten
  • Frame
  • Dak

De tijd die nodig is voor het schoonmaken van een terrasoverkapping, hangt vooral af van de plaats waar het dak zich bevindt. In een bosrijke omgeving zult u bijvoorbeeld vaker moeten schoonmaken dan in het centrum van de stad. Wij zullen deze categorieën afzonderlijk bekijken.

Overkapping schoonmaak: dakgoten

Het schoonmaken van uw dakgoten hoeft geen groot karwei te zijn. Net als bij uw huis is het belangrijk ze regelmatig schoon te houden en te ontdoen van bladeren, takjes en mos. Als u dit niet (lang) doet, raakt uw dakgoot verstopt en kan het regenwater niet meer goed worden afgevoerd.

De dakgoot schoonmaken

Als u uw veranda of overkapping schoonmaakt, is het een goed idee om te beginnen met de dakgoten. Na verloop van tijd kunnen hier takjes, bladeren, mos en allerlei andere rommel binnendringen.

Neem een huishoudtrap of -ladders en verwijder al het vuil. U kunt dit met de hand doen, of een handbezem gebruiken als u dat liever doet.

Als u in een stedelijk gebied woont, is het meestal voldoende om de dakgoten één keer per jaar schoon te maken. Woont u in een gebied met veel natuur en grote bomen? Maak uw regengoten vaker schoon, bijvoorbeeld in de lente of de herfst. Zo wordt voorkomen dat ze verstopt raken en het regenwater niet goed kan weglopen.

Krijgt u nog steeds vuil in uw dakgoten? Maak dan de dakgoten schoon als u merkt dat ze schoongemaakt moeten worden.

Schoonmaken van het dak

Het dak schoonmaken is een iets moeilijkere klus. De dakgoten zijn bereikbaar met een huishoudtrapje, maar het dak is een ander verhaal. Zorg dat je een ladder klaar hebt staan, zodat je overal bij kunt. Wij gaan dan als volgt te werk

Het vuil verwijderen
Verwijder vuil van het dak met een bezem of een stofzuiger.

Reinigen van de polycarbonaatplaten
De meeste overkappingen hebben nu een dak van polycarbonaatplaten. De beste manier om deze platen schoon te maken is met lauw water en een sopje. Deze methode kan ook worden gebruikt voor pannendaken en golfplaten. Later in deze blog laten we u zien hoe u een glazen dak schoonmaakt.

Tip: Kunt u niet overal bij met een ladder? Gebruik een telescopische reinigingsborstel.

Spoelen en drogen
Spoel het dak na het reinigen zorgvuldig af met een tuinslang en droog de platen met een zachte doek. Bij pannendaken kan het drogen achterwege blijven.

In de regel hoeft het dak minder vaak te worden gereinigd dan de dakgoten. Niettemin is ons advies om dit elk voorjaar te doen, aan het begin van het seizoen. Op die manier kunt u na de winter een frisse start maken en de hele zomer genieten van een schoon dak.

Als u niet zeker bent om zelf het dak op te gaan, vraag dan een glazenwasser of een gevelreiniger om het voor u te doen.

Reinigen van het frame

De beste manier om kunststof overkappingen schoon te maken is met lauw water en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve detergenten, schrobbers en hogedrukreinigers. Dit voorkomt beschadiging van het geschilderde oppervlak.

Heeft u een houten frame op uw overkapping? Daarna is het voldoende om het hout schoon te maken met een zachte bezem en een licht vochtige doek.

Net als bij het dak is het voldoende om de frame één keer per jaar schoon te maken. Het is het gemakkelijkst om de twee taken te combineren, door eerst het dak te bouwen en dan de kozijnen.

Komt er veel vuil op het frame in de tussentijd? Aarzel dan niet om het opnieuw af te vegen.

Reinigen van glasplaten

Heeft uw dak glazen platen of is het een glazen dak? Om het glas schoon te houden, doet u hetzelfde als u uw dak zou schoonmaken. In plaats van drogen met een doek, wordt het glas echter gedroogd met een zeemvel en een trekker. Dit geeft een streeploze, glanzende afwerking.

Terug naar overzicht