Heeft een aluminium overkapping veel onderhoud nodig? - Noe-Mar Buitenleven
Gratis verzending   boven € 800
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Heeft een aluminium overkapping veel onderhoud nodig?

Als u wilt dat uw terrasoverkapping zo lang mogelijk meegaat, moet u hem onderhouden. Gelukkig hebben de meeste terrasoverkappingen geen onderhoud nodig, maar dat betekent niet dat u niets hoeft te doen. Het schoonmaken van uw terrasoverkapping is hoe dan ook een belangrijk item. In dit artikel bekijken we wat u nog meer kunt doen om uw terrasoverkapping te onderhouden.

Waarom een terrasoverkapping onderhouden?

Een terrasoverkapping is een dure aanschaf, dus het is erg belangrijk dat hij lang meegaat. Hoe langer u het gebruikt, hoe beter het voor uw portemonnee zal zijn. Regelmatig onderhoud van uw terrasoverkapping kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Door uw terrasoverkapping regelmatig schoon te maken, vermindert u de kans op slijtage. Hoe helderder en frisser uw terrasoverkapping is, hoe beter het eruit zal zien. Als er grote schade is aangericht, is het belangrijk het probleem zo snel mogelijk op te lossen om te voorkomen dat het zich uitbreidt.

Hoe vaak moet ik mijn terrasoverkapping schoonmaken?

Sommigen zeggen drie of vier keer per jaar, anderen raden één of twee keer per jaar aan. Er zijn verschillende meningen over hoe vaak moet worden schoongemaakt. Natuurlijk is het prima om uw terrasoverkapping zo vaak mogelijk schoon te maken, maar overdrijf het niet.

Ons advies van de professionals is om uw terrasoverkapping ten minste twee keer per jaar schoon te maken. Het is ook belangrijk om uw dak regelmatig te controleren op schade. Zo kunnen dakgoten bijvoorbeeld gemakkelijk verstopt raken. Het is raadzaam ze ten minste drie of vier keer per jaar te inspecteren.

Het onderhoud van uw terrasoverkapping: het materiaal

De frequentie en de wijze van reiniging zijn afhankelijk van het materiaal van de terrasoverkapping. In België en Nederland is de structuur (of het frame) meestal van hout of aluminium. Het dak is vaak gemaakt van kunststof (polycarbonaat of PVC) of van gehard glas. Dit geldt ook voor de zijwanden.

Aluminium vergt zeer weinig onderhoud, terwijl hout (vooral als het onbehandeld is) dat wel doet. Kunststoffen en glas vergen ook zeer weinig onderhoud, afgezien van regelmatige reiniging. Als het plastic eenmaal vervuild is, is het moeilijk te verwijderen.

De terrasoverkapping schoonmaken: wat moet ik doen?

Er zijn verschillende ‘do’s’ en ‘don’ts’ als het gaat om het onderhoud van uw terrasoverkapping. Ten eerste, hier zijn enkele dingen waar u op moet letten bij het schoonmaken van uw terrasoverkapping

Onderhoud van terrasoverkappingen: welke reinigingsmiddelen gebruiken?

We hebben al gezegd welke reinigingsmiddelen niet mogen worden gebruikt, maar welke wel? Hieronder geven wij een opsomming van de meest voorkomende middelen die gebruikt kunnen worden om een terrasoverkapping te reinigen.

  • Zeepsop in lauw water (30 graden Celsius) is een goed schoonmaakmiddel om bijna al het vuil van het dak te verwijderen. Naast (groene) zeep kan ook een allesreiniger worden gebruikt.
  • Het is bijna onmogelijk om groene aanslag op het dak te vermijden. U kunt ze het best verwijderen met een speciaal voor groene aanslag ontwikkeld reinigingsmiddel. Indien groene aanslag niet regelmatig wordt verwijderd, zal deze zich aan het luifelmateriaal hechten.
  • Zwarte vlekken zijn ook een veel voorkomende manier om de terrasoverkapping te bevlekken. Deze kunnen het best worden verwijderd met een speciale reinigingspasta. Zwarte sporen mogen niet te lang blijven zitten.
  • Schoonmaakazijn is ook een effectieve manier om de terrasoverkapping schoon te maken. Niet alle materialen zijn echter bestand tegen de schoonmaakazijn. Probeer het dus eerst op een klein stukje materiaal, of vraag het een vakman.

Onderhoud van de aluminium terrasoverkapping

Een aluminium terrasoverkapping vergt zeer weinig onderhoud. Het metaal is duurzaam en sterk en zal niet roesten. Aluminium trekt geen schimmels of insecten aan. Het is dus niet nodig om de aluminium terrasdelen opnieuw te verven of met was of soortgelijke producten te behandelen. Het enige wat u hoeft te doen is het regelmatig schoonmaken.

Onderhoud van glazen terrasoverkappingen

Glazen daken en, in sommige gevallen, terrasoverkappingen met glazen wanden moeten op dezelfde manier worden schoongemaakt als ramen in een huis. Dit betekent dat u begint met het glas te wassen met schoon kraanwater. Het glas wordt vervolgens gewassen in een oplossing van zeep en water (of wasmiddel). Droog het glas vervolgens met een trekker en een zeemvel. Zorg ervoor dat er geen strepen op het glas achterblijven.

Hoe uw terrasoverkapping onderhouden: een stappenplan

Als u uw terrasoverkapping wilt schoonmaken, kunt u dat heel goed doen door een bepaalde procedure te volgen. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat geen enkel deel van het dak onaangeroerd blijft. Hier is een voorbeeld van zo’n stappenplan.

Stap 1: Inspecteer de terrasoverkapping

Voordat u begint met het schoonmaken van de terrasoverkapping, is het verstandig om deze te inspecteren. Controleer op beschadigingen, loszittende onderdelen of onderdelen die vervangen moeten worden. Als die er zijn, repareer ze dan voordat u het dak gaat schoonmaken.

Stap 2: Dak en dakgoten

Als u het dak van uw terras schoonmaakt, werk dan altijd van boven naar beneden. Zo wordt voorkomen dat er opnieuw vuil op de gereinigde plaatsen komt. De goten en afvoeren moeten volledig schoon zijn om ervoor te zorgen dat het regenwater kan weglopen. Zodra het dak gereinigd is, ziet u vanzelf het licht naar binnen komen.

Stap 3: De structuur (framing)

Zodra het dak schoon is, is het tijd om te beginnen met het schoonmaken van de structuur. Eerst afspoelen met schoon leidingwater, dan de structuur reinigen met zeepwater. Was de structuur na het spoelen met schoon leidingwater met zeepwater.

Stap 4: Zij- en voorwanden

Als uw terras muren heeft, moeten ook die muren worden schoongemaakt. Als er een beglaasde terrasoverkapping is, moet deze op dezelfde manier worden schoongemaakt als de ramen in huis. Synthetische panelen moeten eerst worden afgespoeld, vervolgens met zeepwater worden gereinigd en nogmaals worden afgespoeld.

Stap 5: Schuivende onderdelen

Heeft uw terrasoverkapping schuifdeuren? Het is belangrijk dat zij hun werk goed blijven doen. Het enige wat overblijft is de bewegende delen grondig te wassen met schoon leidingwater. Vergeet niet de groeven waar de geleiders lopen schoon te maken.

Stap 6: Rubbers en kit

Het is belangrijk dat het rubber en het dichtingsproduct elastisch blijven en het dak waterdicht houden. Daarom is het verstandig om ze elke maand schoon te maken. Ze kunnen het best worden schoongemaakt met een kleine hoeveelheid afwasmiddel en een zachte doek. Spoel daarna alles goed af en droog de kit en het rubber goed af.

Terug naar overzicht