Heb ik een vergunning nodig voor een terrasoverkapping of carport? - Noe-Mar Buitenleven
Gratis verzending   boven € 800
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Heb ik een vergunning nodig voor een terrasoverkapping of carport?

In dit artikel leest u over de vele regels die gelden bij het plaatsen van een tuinhuisje, tuinoverkapping, veranda of pergola. Wanneer moet u een bouwvergunning aanvragen en wanneer kunt u bouwen zonder vergunning? Hoe hoog, breed en diep mag uw tuingebouw zijn? Mag je bouwen op de grens van een eigendom? Moet u overleggen met uw buren? Wij beantwoorden al uw dringende vragen over Nederlands en Vlaams recht.

Wilt u gratis advies of heeft u concrete plannen waar wij u mee kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Wat is de hoogte van uw dak, veranda, schuur of pergola?

Solliciteren of niet? De toegestane hoogte van een dak hangt af van de vraag of het dak op een huis of een vrijstaand bouwwerk staat.

Vergunningsvrije hoogte van een overkapping aan een huis

Woningen hebben te maken met de zogenaamde “2,5 meter zone” vanaf de achtermuur. Binnen deze zone mag de hoogte van het dak tot 0,3 meter vanaf de begane grond en tot 4,0 meter bedragen. Is het hoofdgebouw waarop u het dak wilt plaatsen (bv. een uitbouw) lager dan 4,0 meter? Als dat zo is, mag het dak niet boven dit gebouw uitsteken. Veranda’s zijn vaak meer dan 2,5 meter diep (zie hier voor ideale dieptes), zodat een deel van de veranda buiten deze zone kan vallen. Voor dat gedeelte is de maximale hoogte 3,0 meter.

Als u de toegestane hoogte optimaal wilt benutten, zowel binnen als buiten, kunt u kiezen voor een trapsgewijs dak. In de meeste gevallen wordt echter gekozen voor een gebogen dak. Dit is aantrekkelijker en beter geschikt voor de afvoer van regenwater. Het veld kan zo worden gekozen dat het voldoet aan de regels binnen en buiten de zone. Indien een plat dak gewenst is, moet de totale hoogte van het dak beperkt blijven tot 3,0 meter.

Wat is de ideale hoogte van een overkapping?

Aangezien de meeste overkappingen lager zijn dan de maximumhoogte binnen en buiten de zone, zijn de regels ruim. De standaardhoogte tot de onderkant van het platte dak is 2,4 meter voor op maat gemaakte overkappingen. Dit is de perfecte hoogte waarop een lang persoon niet hoeft te bukken en het overdekte gedeelte toch gezellig is. De hoogte boven het dak is op dat punt ongeveer 2,6 meter. Voor hellende daken is het laagste punt aan de onderzijde van het dak gewoonlijk 2,4.

Wanneer word ik meldingsplichtig, of heb ik een vergunning nodig?

Wilt u een gebouw bouwen dat hoger is dan toegestaan? Of zal uw dak zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, bijvoorbeeld omdat u een carport op uw oprit heeft? Dan hebben veel lokale overheden nog aanvullende lokale verordeningen. Deze zijn te vinden op hun websites. Het is mogelijk dat u hen alleen op de hoogte moet brengen, maar het is ook mogelijk dat u een vergunning moet aanvragen.

Bevindt uw plan zich in een grijs gebied? Je kunt het zelf bouwen en wedden dat het niet geïnspecteerd wordt. U kunt zich de moeite van een tijdrovende procedure met de plaatselijke autoriteiten besparen. Aan de andere kant kunt u ook een verkeerd resultaat krijgen. Als u wordt geïnspecteerd, kan de gemeente uw dak weigeren, in welk geval het zal moeten worden aangepast of afgebroken.

Bouwen zonder vergunning? Zoek uit of u een aanvraag moet indienen bij uw gemeente

Het is geen slecht idee om meer te weten te komen over de regelgeving in uw gemeente. Uw gemeente kan andere regels en voorwaarden hebben voor ongeoorloofd werk, die soepeler of strenger kunnen zijn dan de nationale normen. Zorg dat je goed voorbereid bent om niet voor verrassingen te komen staan.

Wat is de maximale grootte van een overkapping?

Er is geen nationale wetgeving inzake de maximumomvang van een overkapping. Veel gemeenten eisen echter een onderzoek of een vergunning als de schuilplaats groter is dan 30 m² of 50% van de oppervlakte van uw “achtertuin”. Heeft u al andere tuinstructuren, zoals een schuur? Wees dan voorzichtig, want de oppervlakte van dat gebouw is inbegrepen in de limiet van 30 m². Controleer de voorschriften voor uw gebied op de website van uw gemeente.

Staat het prieel dicht bij of op de grens van uw eigendom? Houdt u er rekening mee dat een tuin die zich binnen 1,0 m van de erfgrens bevindt, niet meer dan 10 m² mag toevoegen.

Hoe ver moet ik van de eigendomsgrens af staan?

In principe kan dakbedekking aan de achter- of zijkant van een erfgrens worden aangebracht. Zonder vergunning is de hoogte echter beperkt tot maximaal 2,0 meter. In dit geval zal de hoogte van het pad zeer laag zijn, en de vraag is of dit wenselijk is. Het is beter om op je eigen terrein te zijn. Dan is het niet nodig om met de buren te overleggen.

Als u een muur bouwt aan de zijkant van uw erfgrens, betaalt u twee keer voor de muur, een keer aan de erfgrens en een keer er vlak bij. Zorg ervoor dat de bekleding ver genoeg van de grens verwijderd is, zodat het onderhoud buiten de bekleding kan worden uitgevoerd.

Op uw eigen terrein gelden de bovenstaande maximumhoogtes binnen en buiten de zone van 2,5 meter. Nogmaals, de regels in uw gemeente kunnen verschillen. Sommige gemeenten zullen bijvoorbeeld soepeler zijn als uw dak van hetzelfde materiaal is als de grensafscheiding.

In ieder geval, zelfs als u geen toestemming van uw buurman heeft, neem contact met ons op. Op die manier kun je een goede relatie onderhouden. U dient zich ook bewust te zijn van eventuele afspraken die u met uw buren maakt en die afwijken van de normen. Als u nieuwe buren heeft, kunnen zij bezwaar maken tegen deze afspraken.

Is uw tuingebouw roerend of onroerend?

Verplaatsbare goederen zijn voorwerpen die gemakkelijk kunnen worden meegenomen wanneer u verhuist. Deze maken geen deel uit van de verkoop van het eigendom. Onroerende goederen daarentegen zijn altijd in de verkoop begrepen. Dit zijn dingen die “vast” aan het huis of het land staan, zoals tuingebouwen. Het leggen van dakpannen op een tuingebouw is een uitzonderlijk geval van roerend goed.

Terug naar overzicht