Bouw een fraaie houten overkapping in je tuin - Noe-Mar Buitenleven
Gratis verzending   boven € 800
|
Betalen in termijnen
| +31 (0)85 773 1090 | info@noe-mar.com | +31 (0)6 3941 6197 |
Newtonweg 7 Echt (NL)

Bouw een fraaie houten overkapping in je tuin

Veruit de meeste overkappingen die je in de Nederlandse tuinen vindt, zijn gebouwd van hout. Dit is niet voor niets, want hout is ideaal materiaal om een overkapping van te maken. Hout is gemakkelijk te bewerken, op maat te maken en hout geeft een warme en gezellige sfeer onder een houten terrasoverkapping. Een houten overkapping past ook in iedere tuin en bij vrijwel ieder soort woning. Kortom, met een houten overkapping maak je nooit een verkeerde keuze.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een houten terrasoverkapping?

Net zoals alle andere materialen die je voor een overkapping kunt gebruiken, zijn er ook aan een houten terrasoverkapping voordelen en nadelen te vinden.

Voordelen houten overkapping

  • Er zijn vele afwerkingsmogelijkheden met hout. Zo kun je de overkapping met hout in ieder design bouwen en schilderen in de kleur die jij wilt.
  • Voor de tuin is een houten overkapping altijd een esthetische meerwaarde. Zelfs de waarde van de woning kan met een mooie houten terrasoverkapping stijgen.
  • Je hebt erg veel keuze in verschillende houtsoorten. Het soort hout bepaalt voor een groot deel de uitstraling van de overkapping.

Nadelen houten overkapping

  • Je gebruikt voor een overkapping relatief zware houten balken. Je moet dus altijd voor een stevige ondergrond zorgen, desnoods een fundering.
  • Hoe stevig hout ook is, het materiaal is gevoelig voor vocht en zal zonder het juiste onderhoud gaan rotten.
  • Juist om houtrot tegen te gaan en de levensduur te verlengen, is regelmatig onderhoud nodig. Dit kan tijdrovend zijn.

Welke houtsoort kiezen voor een houten overkapping?

Misschien wel de belangrijkste keuze bij een houten overkapping, is de keuze van houtsoort. Er zijn vele houtsoorten die je kunt kiezen, maar duurzaamheid is het belangrijkste. Voor een houten terrasoverkapping heb je hout nodig dat in ieder geval langer dan 10 jaar meegaat, anders heb je weinig plezier aan je overkapping. De diverse houtsoorten die voor een houten overkapping gebruikt worden kun je groeperen in hardhout en geïmpregneerd hout.

Hardhout

Hardhout is de beste houtsoort die je voor een overkapping kunt gebruiken, want dit is erg duurzaam hout. Wel hangt dit af van welk soort hardhout. Zo is tropisch hardhout het meest duurzame hout, maar tegelijkertijd ook het meest kostbare hout. Je zult dus niet vaak een houten terrasoverkapping van tropisch hardhout tegenkomen, want dit is gewoonweg te duur. Maar er zijn wel soorten hardhout die een goed alternatief zijn, zoals eikenhout, meranti of merbau. Dit zijn goede en duurzame houtsoorten, tegen een betaalbare prijs.

Geïmpregneerd hout

Als hardhout buiten je budget valt, dan kun je kiezen voor houtsoorten die minder duurzaam zijn. Het nadeel is alleen, dat je overkapping het niet lang volhoudt. Daar is een oplossing voor met geïmpregneerd hout. Geïmpregneerd hout is doorgaans minder duurzaam hout, dat tijdens het impregneren verduurzaamd wordt. Hierdoor stijgen deze houtsoorten ineens naar een hogere duurzaamheidsklasse en gaan ze veel langer mee. Je hoeft voor een houten overkapping dus lang niet altijd voor duur hardhout te kiezen, als je maar kiest voor geïmpregneerd hout.

Terug naar overzicht