Vergeelde of Verkleurde Polycarbonaat Dakplaten? - NoeMar buitenleven

Vergeelde of Verkleurde Polycarbonaat Dakplaten?

Waarom en wanneer verkleuren polycarbonaat dakplaten?

Polycarbonaat is een heel mooi materiaal voor het vervaardigen van dakplaten voor overkappingen. Polycarbonaat is doorzichtig, stevig en makkelijk schoon te houden. Polycarbonaat gaat helaas, vroeger of later, verkleuren. In deze blog leggen we uit hoe dit komt. Daarnaast kun je in dit artikel lezen wanneer verkleuring sneller dan normaal optreedt en wat hiervan de meest voorkomende oorzaken zijn.

Het materiaal polycarbonaat zelf is slecht bestand tegen ultraviolette straling (UV) in het zonlicht. Daarom wordt polycarbonaat voor buitengebruik tijdens het productie voorzien van een UV-wering. Deze UV-wering kan 1 zijde of aan beide zijden van de dakplaten worden aangebracht. De meeste dakplaten zijn in de praktijk aan 1 zijde beschermd tegen UV-licht.

Let op: UV-wering betekent in dit geval bescherming tegen verkleuring en niet zonwering.

De UV-wering is echter wel onderhevig aan slijtage. De meeste fabrikanten houden een laagdikte aan die een buitendakplaat doorgaans zo’n 10 jaar zal beschermen tegen de schadelijke UV-straling.

Let op: polycarbonaat bedoeld voor gebruik binnenshuis heeft weinig of geen UV-wering. Wanneer deze toch buiten gebruikt wordt, zal het polycarbonaat snel verkleuren en slechts 1 tot 2 jaar meegaan.

Hoe zie je dat de UV-wering van je polycarbonaat dakplaten versleten is?

Bij een slijtende UV-wering wordt het polycarbonaat kwetsbaar voor UV-straling. Hierdoor worden de dakplaten geel of groen. Daarnaast wordt de structuur van de plaat aan de zonzijde ruwer. Het polycarbonaat is niet meer zo glad als toen je het net nieuw gekocht had.

Dakplaten niet verkleurt

Dakplaten niet verkleurt

Dakplaten verkleurt

Dakplaten verkleurt

Wat veroorzaakt de verkleuring van polycarbonaat dakplaten?

Bij het productieproces van polycarbonaat dakplaten wordt de weekmaker BPA (Bisfenol A) gebruikt. Weekmakers worden gebruikt om plastic en kunststoffen elastisch te maken. Voor polycarbonaat is dit nodig om een hoge slagvastheid tot stand te brengen. Zo wordt je dakplaat beschermd tegen onder meer hagelbuien.

Door het verslijten van de UV-werende laag op het polycarbonaat, verdwijnen de weekmakers uit het materiaal. Dit zorgt ervoor dat je dakplaat verkleurt. Ook wordt je dakplaat harder en minder elastisch waardoor de slagvastheid afneemt. Bij een hagelbui kunnen dan bijvoorbeeld gaten ontstaan.

Bij nieuwere polycarbonaat dakplaten kan na ongeveer 7 jaar al verkleuring optreden. De afgelopen jaren zijn we steeds bewuster geworden van de nadelige effecten van weekmakers voor het milieu. Hierdoor hebben fabrikanten de hoeveelheid weekmakers in polycarbonaat dakplaten verlaagd. Daarnaast wordt de UV-straling op aarde steeds sterker.

Mijn dakplaten verkleuren te snel. Hoe kan dat?

Verkleuren je polycarbonaat platen sneller dan je zou mogen verwachten? Dan zou er een van de volgende zaken aan de hand kunnen zijn.

Polycarbonaat van binnenkwaliteit

Zoals eerder beschreven, beschikken polycarbonaat platen voor gebruik binnenshuis over weinig tot geen UV-wering. Hierdoor zullen deze platen snel slijten als ze toch buiten gebruikt worden.

Fabricagefout

Als er iets is misgegaan tijdens het extrusieproces tijdens de productie is dat vaak te zien (indien de meeste dakplaten in het dak vergeling vertonen) binnen 7 tot 8 jaar.

Montagefout

Vooral bij de opaal/witte dakplaten zie je soms binnen enkele maanden al een duidelijk kleurverschil tussen de dakplaten op je dak. Vaak is dat toe te wijzen aan het verkeerd plaatsen van de dakplaat, waardoor de UV-wering niet aan de zonzijde is geplaatst. Op het moment dat je dit constateert, is het van belang dat de dakplaat z.s.m. omgedraaid wordt om een nog groter kleurverschil te voorkomen. Is het dak door een bedrijf geplaatst dan is het verstandig om in contact te treden met het desbetreffende bedrijf. Montagegarantie geldt doorgaans 2 jaar.

Eén enkele dakplaat vervangen zal te allen tijde kleurverschil opleveren dat helaas niet te voorkomen is. Hoe langer de dakplaten liggen des te groter zal het kleurverschil zijn. Ook hebben we te maken met zogenaamde productie “batches”. Deze kunnen ook onderling al qua kleur verschillen. Het vervangen van 1 of enkele dakplaten in het dak is daarom niet altijd de beste oplossing. Soms is het het overwegen waard om het kleurverschil op de koop toe te nemen.

Hoe weet je als een dakplaat stuk is?

Deze vraag is heel eenvoudig te beantwoorden. Als er een gat in zit, is het stuk! Aan de bovenzijde van het dak zijn dan gaten in de dakplaten geslagen. Deze gaten kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld vuurpijlen, vogels die iets laten vallen of een stevige hagelbui.

Deze gaten kunnen onder het dak redelijk goed worden waargenomen:

  • Wanneer de zon op de dakplaten schijnt, zijn er plotseling lichtere rondjes in de dakplaat zichtbaar.
  • Er is een zwart kanaal in de dakplaat zichtbaar dat midden in de dakplaat begint.
  • Er zit vocht in enkele kanalen van een dakplaat.
Dakplaat stuk lichte rondjes

Lichte rondjes zichtbaar

Dakplaat stuk zwart kanaal

Zwart kanaal zichtbaar

Dakplaat stuk vocht

Vocht!

Indien je constateert dat een dakplaat kapotgeslagen is buiten je eigen schuld om, dan is het vaak verzekeringswerk. Meld de schade bij je verzekeringsagent en neem contact op met het bedrijf dat het dak geplaatst heeft. Indien je niet weet wie, of welk bedrijf het dak gemonteerd heeft, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een schade-offerte en/of een schaderapport. Dit kun je meteen indienen bij je verzekeringsmaatschappij. Ook als je zelf je dak hebt gemonteerd, dan kunnen we je hiermee ondersteunen. Wij verzorgen ook eventueel de volledige schadeafhandeling met je verzekering en, indien gewenst, tevens het contact met de schade-expert.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Neem contact met ons op.

Open chat
Open chat
Goedendag! Kunnen wij u helpen? Stel uw vraag gerust via WhatsApp!
Powered by